Opgør med optimistiske lysberegninger

Opgør med optimistiske lysberegninger

onsdag 07 jun 17
|

DCL lancerer ny branchevejledning, der skal rydde op i belysningsløsninger, der er for optimistiske med hensyn til holdbarhed.

Vejledningen er et enkelt og kortfattet dialogværktøj, der sikrer, at planlæggeren eller lysdesigneren sammen med kunden finder så mange relevante oplysninger frem, som det er muligt, og specificerer, hvordan man skal regne på de ukendte parametre. For kunderne skal branchevejledningen tilsikre, at tilbuddene bliver sammenlignelige.

Vejledningen, som supplerer de tekniske standarder, er blevet til i et bredt samarbejde med 15 DCL-medlemmer, der repræsenterer rådgivende ingeniører, totalentreprenører, forhandlere samt brancheforeningen FABA.

Baggrund for den nye branchevejledning
Beregning af belysningsløsninger er en kompliceret sag – der skal være tilstrækkeligt med lys både på dag ét og på den sidste dag, før anlægget udskiftes. Som en del af næsten alle større tilbud udføres derfor lysberegninger, som ikke alene skal tage hensyn til lysarmaturer og lyskilders egen holdbarhed, men også rengøringsintervaller og farver på rum og møblering. Også den såkaldte vedligeholdelsesfaktor skal beregnes for at kunne dimensionere korrekt.

Hvis man beregner rummet som var det en steril tandlægeklinik med rene, lyse overflader overalt, absorberes mindre lys i overfladerne, og der skal bruges færre armaturer. Herved bliver tilbuddet billigere og mere konkurrencedygtigt – men altså også urealistisk og til slut ulovligt.

Læs alt om den nye branchevejledning for kunstlysdesign til indendørs arbejdspladser på DCL's hjemmeside

http://www.dansklys.dk/nyheder/nyhed?id=BFBBFA9F-65A9-4A3F-ADEE-FB8B873F4777
21 APRIL 2018